Tyckte jag hörde hundar

Med stor värme och medkänsla skildrar Henning Mankell tre mycket olika levnadsöden, som i sin alldagliga ohygglighet är svåra att förbli oberörd av.

Tre uteliggare, Anna, Harry och Lukas, fördriver sina tröstlösa dagar på en bänk. De tycks komplett uppgivna, har slutat sköta sin hygien, kivas om småpengar och vems tur det är att gå och handla på Systembolaget. I tillbakablickande scener och episoder följer vi dem, var för sig, på deras väg mot undergången.

Anna har lyckats ta sig ur sitt trasiga äktenskap, fyllt av misshandel och lögner, bara för att snart förlora sitt enda barn. Harry manövreras ut ur familjeföretaget, sedan modern och brodern tröttnat på hans felsatsningar och homosexuella utsvävningar. Lukas är den begåvade poeten som vägrar anpassa sig, och till slut förbrukar allt sitt förtroende hos förlaget.

Var och en är de som dragna på ett snöre av den våldsamma kärlekens allra mest destruktiva krafter. Trots sin tragiska handling är detta en pjäs att bli märkligt upplyft och inspirerad av.

Publicerad år: 2008