Dagar och nätter i Chartres

På ett berömt fotografi av den amerikanske krigsfotografen Robert Capa löper en kvinna gatlopp genom en folksamling, bärande ett spädbarn i famnen och med håret avrakat. Hennes namn är Simone, platsen den franska staden Chartres och tiden andra världskrigets slut.
Simone har fått barn med en tysk soldat och ska nu föras till stadens prefektur för att rannsakas och dömas som medlöpare. Den enda personen på bilden som inte betraktar henne är Simones far, som sammanbitet bär en säck med hennes kläder och stirrar ned i gatan.

Utifrån denna tablå har Henning Mankell byggt en pjäs där vi möter Simone och några personer i hennes närhet. Pjäsen gör nedslag under några spridda ögonblick i olika skeden av ockupationen, när krigets utgång är oviss, och efter befrielsen, då de slagna och förödmjukade kräver upprättelse genom att själva slå och förödmjuka. Bittra sanningar om den mänskliga naturen samsas med smärtfylld medkänsla på ett för Henning Mankell typiskt vis i denna grymma och ömsinta pjäs om den nära historien.

Engelsk Titel: Days and nights in Chartres
Publicerad år: 2008