222

Ystad

De senaste tjugo åren har Ystad blivit en stad förknippad med svårlösta brott och grymma mord. Anledningen stavas Kurt Wallander, Henning Mankells fiktive kriminalkommissarie som bor och arbetar i staden. I kölvattnet av alla böcker, filmatiseringar och tv-serier om Kurt Wallander har namnet Ystad spridits långt utanför Sveriges gränser.

Den pittoreska medeltidsstaden Ystad i södra Skåne är känd för sina korsvirkeshus och klostret från tolvhundratalet. Men också för en brutal kriminalitet. Tack vare Kurt Wallander har Ystads kommun kunnat lansera staden som en destination för filmintresserade. För ett tag sedan lanserade kommunen även en Iphone-applikation som med ljud och bild guidar besökaren genom Kurt Wallanders hemstad.

En av de viktigaste adresserna är Mariagatan 10, som fram tills nyligen var Wallanders fiktiva hemadress (han har idag flyttat till sitt drömhus i Svarte 8 mil väster om Ystad). Det är på denna adress som Wallander funderar över lösningarna på mordgåtor och makabra illdåd. Den blå Peugeoten står parkerad på gatan nedanför och en operaaria spelar i bakgrunden. Men lägenheten som syns i filmerna ligger förstås inte på Mariagatan, utan är en kuliss uppbyggd i filmstudion Ystad studios.

Andra platser med Wallanderanknytning i Ystad är Nybrostrand, där Ystadspoliserna har sin årliga kräftskiva, Lilla Norregatan, där Wallanders kollega Svedberg mördas i Steget efter och Stortorget där Wallanders favoritbokhandel ligger. Strax utanför Löderup bor Wallanders far Karl i en klassisk skånelänga.
Samtliga böcker i Wallander-serien utspelar sig till viss del i och omkring Ystad.  Innan Frosten, boken om Kurt Wallanders dotter Linda, utspelar sig också i staden.

Men Ystad är inte bara Wallanderland utan också en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder. Korsvirkeshusen avlöser varandra, och korsvirkesgården Pilgrändshuset från 1400-talet är den äldsta i Norden. Klostret i Ystad, som utgör scenen för en rysk-ortodox kyrka i Wallanderfilmen Cellisten, är från 1200-talet. Det är också då Ystad för första gången omnämns i litteraturen, då kung Erik och hans bror Abel besöker staden.

Ystad har under tidigare århundraden varit under både svenskt och danskt styre, och invånarna har försörjt sig på sillfiske, spannmåls- och oxhandel. I dag är Ystad en populär turistort och hamnnäringen är viktig. Den största delen av godstrafiken mellan Norden och Polen går genom Ystads hamn som också är en av Sveriges viktigaste gränsstationer till land utanför EU. De kulturella inrättningarna är flera, Ystad stoltserar med eget konstmuseum, stadsmuseum och opera. Ystad kan också skryta med Sveriges äldsta biograf, Biografteatern Scala, som är restaurerad till originalskick. 2004 öppnade Ystad Studios, ett av Sveriges tre filmcentrum, i staden.

No doubts, you should check with your soundness care provider to see whether one of these medications is a good choice for you. How you can read correct data about http://levitra-cost.com or levitra cost? If you’re concerned about erectile soundness problem, you have to read more about the question. Today more than quoter of men aged 40 to 70 reported some degree of erectile difficulties. Generally, having unpleasantness getting an hard-on can be difficult. What can lead to erectile dysfunction? Sundry illnesses can damage arteries. A medical research found that about 14 percent of patients taking Bupropion had sexual heartiness problems.