223

Platser

“Det frusna vinterlandskapet i Härjedalen och det karga landskapet i Moçambique kan ibland påminna om varandra, och likaså kan den torra hettan i Afrika påminna mig om Sveriges bitande kyla. Båda platserna är mina hem, men jag kommer alltid att vara europé.”

Sveg, Ystad och Moçambique – alla är de platser som påverkat och inspirerat Henning Mankell i hans arbete. Själv uppvuxen i Sveg låter Henning Mankell pojken Joel göra samma sak och ungdomsböckerna Hunden som sprang mot en stjärna, Skuggorna växer i skymningen, Pojken som sov med snö i sin säng och Resan till världens ände utspelar sig alla i det lilla norrländska samhället.

Den skånska kuststaden Ystad är idag kanske mest känd som kuliss för böckerna om Kurt Wallander. Henning Mankell bodde själv i Ystad under 1980-talet och valde staden som bakgrund till Wallanderböckerna eftersom den är en gränsstad.
– Skåne är den plats där Sverige slutar, det kan nästan jämföras med ett slags baltiskt Texas. Gränsland har en alldeles speciell dynamik. De skapar någon sorts känsla av olust.