Krönika Rachel Kassahun har inte väntat

En kväll går jag ner i hotellbaren för att äta en enklare maträtt. Luftkonditioneringen tycks ha löpt amok. Det är så kallt i baren att jag tvekar om jag ska sätta mig eller inte.

Jag går runt en stund och letar efter ett bord där kylan inte är för besvärande. Plötsligt upptäcker jag en kvinna som sitter vid ett bord och med intresserad och en smula road blick följer mina ansträngningar. Jag ser att hon på samma sätt som jag bär kongressidkortet runt halsen. Utan det kommer man ingenstans på World Economic Forum.

Till sist hittar jag ett bord och sätter mig. Kvinnan vid ett bord en bit därifrån frågar om jag har hittat en tillräckligt ”varm oas”.

Vi börjar prata. Efter en stund slår vi samman borden. När vi nån timme senare skiljs vid hissen, tänker jag att detta har varit ett av tillvarons ständigt överraskande men givande möten.

Hon heter Rachel Kassahun, är från Etiopien, har en doktorsexamen i ekonomi från University of California. Hon har bland annat arbetat för Världsbanken innan hon bröt upp från USA, reste hem till Etiopien och startade ”Africa Unbound Inc.”

– Jag ville inte bara göra en allmän karriär, säger hon. Jag ville göra något mer av livet. Alltså reste jag hem och startade den här organisationen.

Riktigt hur gammal hon är kan jag inte avgöra. Ibland tror jag att hon bara är 25, lika ofta kan jag tänka att hon nog är över 40.

Men det är naturligtvis inte viktigt. Vad som är slående är att hon tillhör en ny generation afrikanska entreprenörer, med intelligens, kunskap och en obrottslig tro på att allt är möjligt på den svarta kontinenten. Det finns hos henne ingen som helst dyster föraning om att hon ska misslyckas. Inte ett ord talar hon heller om att hon behöver biståndsmedel för att driva sin verksamhet.

Påfallande är hennes nyfikna frågor. Det finns ingen attityd av artighet hos henne. Hon vill verkligen veta vad jag tycker om än det ena och än det andra. Jag kommer på mig med att tänka: hur ofta får vi i massmedia möta en afrikansk intellektuell som med skärpa och insikt kan diskutera kontinentens problem och möjligheter? Men som också kan ha viktiga synpunkter på Europa och resten av omvärlden.

Rachel Kassahun håller på att bygga upp en organisation som ska hjälpa unga människor på den afrikanska kontinenten att på olika sätt förverkliga sin kreativitet och sina idéer. Hon startade i Etiopien 2008. Redan nu har hon avläggare i Ghana, Kenya, Nigeria, Sierra Leone och Uganda.

För henne är det bara början. Hennes entusiasm är påtaglig och alldeles äkta. Afrika är en gammal kontinent med en ung befolkning. Det är dom framtiden handlar om. Deras kreativitet blir avgörande. Dom vill hon hjälpa fram.

Men hon är realistisk. När jag ställer en avgörande fråga till henne tvekar hon inte om svaret.

– Om du gick ut härifrån och blev överkörd och dödad, säger jag. Skulle din verksamhet överleva?

– Nej, svarar hon. Inte än. Dog jag skulle den försvinna. Men om ett par år har jag skapat den stabilitet som är nödvändig.

Hon försvinner till sitt rum för att hämta en schal. Kylan i baren sprider sig. När hon kommer tillbaka tänker jag att hon är mycket vacker, dessutom klädd med stor personlig integritet. Men viktigast med henne är att hon så självklart vill diskutera. Vad tror jag om hennes idéer? Kan jag se något hon borde göra? Och jag kan ställa frågor till henne. Hennes svar är kunniga och ibland oväntade.

Vid elvatiden bryter vi upp och skiljs vid hissen. Jag tänker att Rachel är ett exempel på ett alldeles nytt Afrika som växer fram i rasande fart.

– Ingenting är för sent. Allt är fortfarande möjligt, säger hon.

Dagen efter stöter jag ihop med henne på kongressen. Själv är jag på väg att lyssna på en diskussion om utvecklingen av telekommunikationer på den afrikanska kontinenten. Vi byter några ord. Själv har hon just lyssnat på en president som talat om Afrikas framtid. Hon är inte alldeles nöjd, kan jag märka. Sen försvinner hon åt sitt håll.

Jag tänker: Inte för inte är hon kvinna. En av de viktigaste utmaningarna i Afrika är att ge kvinnor mer inflytande.

Rachel Kassahun har inte väntat. Hon har skaffat sig det inflytandet alldeles själv.

Henning Mankell

Krönikan publicerades i Göteborgs-Posten 2013-05-15

 

No doubts, you should check with your soundness care provider to see whether one of these medications is a good choice for you. How you can read correct data about http://levitra-cost.com or levitra cost? If you’re concerned about erectile health problem, you have to read more about the matter. Today more than quoter of men aged 40 to 70 reported some degree of erectile difficulties. Generally, having unpleasantness getting an erection can be difficult. What can lead to erectile dysfunction? Sundry illnesses can damage arteries. A medical research found that about 14 percent of patients taking Bupropion had sexual health problems.