Wallander

De svenska filmerna om Kurt Wallander har spelats in i flera olika omgångar. Wallander har spelats av Krister Henriksson, Rolf Lassgård och Gustaf Skarsgård (Pyramiden). Rolf Lassgård spelade Wallander i de första filmatiseringarna av böckerna och medverkar totalt i nio Wallanderfilmer mellan 1994 och 2007.

Krister Henriksson är den svenske skådespelare som kanske känner Wallander bäst, han har spelat huvudrollen som den buttre men rättrådige kriminalkommissarien i mer än 25 filmer, flera av dem specialskrivna av Mankell direkt för vita duken. 2013 är Krister Henriksson återigen aktuell som Wallander i Den orolige mannen, en av sex nya Wallanderfilmer som för tillfället spelas in av produktionsbolaget Yellow Bird.

De svenska Wallanderfilmerna har även visats i England på BBC 4 och i USA där de fått ett varmt mottagande av den engelsktalande publiken. När Wallanderfilmen Hämnden hade USA-premiär våren 2012 fick den omdömet ”one of this year’s best and most provocative thrillers” av filmkritikern Roger Ebert.