89

Afrika

“Jag vet inte varför, men när jag steg av planet i Afrika hade jag en egendomlig känsla av att komma hem.”

Första gången Henning Mankell åkte till Afrika var 1973 – samma år som hans första roman Bergsprängaren publicerades.
Sedan dess har Henning Mankell spenderat en stor del av sitt liv på den afrikanska kontinenten. Best essay writing. Our professional writers have years of experience in this field and they can help you with any written work! Efter att ha bott i Zambia och andra länder erbjöds han 1986 att bli konstnärlig ledare på Teatro Avenida i Moçambiques huvudstad Maputo. Efter det att Mankell började sitt arbete på teatern tillbringar han halva året i Maputo, där han regisserar parallellt med att han skriver. Att leva och arbeta i Afrika har gett honom ett nytt perspektiv på Sverige och Europa.

– Jag är som en konstnär som måste stå nära duken för att måla, och efteråt ta ett steg tillbaka för att kunna se vad jag har målat. Afrika har berikat mitt liv med den rörelsen. Vissa saker kan bara uppfattas från ett visst avstånd.

Sedan Mankell bosatte sig på deltid i Moçambique i mitten av 80-talet har den afrikanska kontinenten hjälpt honom att se västvärlden med andra ögon. Flera av Mankells böcker, bland annat Minnet av en smutsig ängel, Leopardens Öga, Comédia Infantil och böckerna om Sofia utspelar sig helt eller delvis i Afrika.